Bewoners recreatieparken demonstreren in Den Haag

Gedoogbeleid, Gemeente, handhaving
Nieuwsberichten
Plaats reactie
ingrid
Berichten: 21
Lid geworden op: 12-03-2012 20:48

Bewoners recreatieparken demonstreren in Den Haag

Bericht door ingrid » 16-10-2013 18:35

Bewoners recreatieparken demonstreren vandaag in Den Haag (audio)

Bewoners van de Moordrechtse recreatieparken De Poldertuin en 't Vissertje demonstreren vandaag in Den Haag. Onderwerp is de problematiek rondom permanente bewoning van recreatiewoningen.

Radio 1 was vanmorgen al vroeg aanwezig in Moordrecht. Verslaggever Marc-Robin Visscher (NOS Radio 1 Journaal) sprak vanaf 6:00 uur met meerdere bewoners van woningen op de recreatieparken en ook met wethouder Bosman van de gemeente Zuidplas.

Demonstratie

De demonstratie in Den Haag vandaag wordt georganiseerd door de BelangenVereniging Vrij Wonen. Zij schrijven: "De demonstratie vindt plaats aan de 2e kamerzijde van het Plein. Het doel van de demonstratie is de commissieleden van de Tweede Kamer - Infrastructuur en Milieu - duidelijk te maken dat de problematiek rondom recreatiewoningen nog zeker niet opgelost is en dat de rapportage hierover door het VNG niet juist is." Dit probleem speelt in meer gemeenten dan alleen Zuidplas.

Lokale problematiek

De gemeente Zuidplas wil niet meer dat de recreatiewoningen als hoofdverblijf worden gebruikt. Dit tot woede van de bewoners. Zij verenigden zich in een actiecomité: Geen Stijl Zuidplas. Verschillende bewoners hebben een dwangsom van 20.000 euro ontvangen die betaald moet worden wanneer er na zes maanden nog steeds sprake is van permanente bewoning. Wethouder Bosman gaf aan met individuele bewoners in gesprek te willen gaan, maar deze gesprekken zijn door sommige bewoners als intimiderend ervaren. Voor de schrijnende gevallen - mensen die aangeven in financiële- of gezondheidsproblemen te zijn gekomen - lijkt ondertussen nog geen oplossing.

Terugluisteren

Onderstaand de opnames van de gesprekken van Radio 1 in Moordrecht (en Nieuwerkerk, bij het gemeentehuis) deze ochtend. Achtereenvolgens:

6:16 uur. De verslaggever staat op de parkeerplaats van De Poldertuin waar staat dat "twaalf maanden per jaar vrij mag worden gerecreëerd".
6:46 uur. Een beeld van het park. Maddy van de Boom (die wij eerder spraken) vertelt dat er regelmatig controleurs langskomen om te beoordelen of de bewoners er recreëren of permanent wonen.
7:22 uur. Inwoners blijven graag anoniem, omdat contact met de media tegen hun zou worden gebruikt. De gordijnen en deuren van de woningen blijven dicht om het de controleurs lastig te maken. Een van de bewoners geeft aan dat het geen 'recreatiepark' is, omdat er geen kantine, speeltuin, zwembad enzovoorts zijn. "Het zijn gewoon woningen."
8:20 uur. Een van de inwoners heeft moeite met het beantwoorden van de vraag of zij hier woont, verblijft of 'is'. Dat lijkt namelijk het probleem: wat zijn deze mensen hier? Recreanten of permanente bewoners? En hoe beoordeel je dat? Een man legt uit wat het probleem met de gemeente is. Volgens hem weet de gemeente wel wat op het park níet mag, maar niet wat er wél mag. Bij de man zouden de controleurs een kapstok hebben gezien, terwijl de man zegt geeneens een kapstok te hebben. De mensen demonstreren in Den Haag omdat ze duidelijkheid willen en een landelijke oplossing, omdat dit probleem niet exclusief in Zuidplas speelt.
9:17 uur. Reactie van wethouder Bosman. Hij geeft aan dat er op de parken gerecreëerd mag worden. Onder 'wonen' verstaat de wethouder 'permanent wonen' en dat is niet toegestaan. 'Permanent recreëren' is volgens de wethouder - die verder niet in semantiek wil geraken - niet de bedoeling. Bosman denkt dat ook de rechter daar in eerdere zaken duidelijk over is geweest. Volgens Bosman 'hoort' een dwangsom bij een aanschrijving, volgens hem is dat een instrument om de permanente bewoning te beëindigen. Bosman weerspreekt dat er 'nu ineens' wordt gehandhaafd, volgens hem gebeurt dat al sinds 1993. Dat bewoners daar niks van hebben gemerkt, lijkt Bosman sterk. Wel geeft hij toe de afgelopen tijd iets strikter te handhaven. Volgens Bosman is het niet noodzakelijk dat mensen het huis verkopen. Ze moeten hun hoofdverblijf elders zoeken. Voor mensen in de problemen kan de termijn waarna zij dit gerealiseerd moet zijn, worden opgerekt naar drie jaar. De financiële problemen van bewoners begrijpt Bosman, hij geeft echter aan dat dit ook bij veel andere (soorten) woningen speelt.

Plaats reactie